Forbryderalbum

 

Regeringspolitik
De ansvarlige politikere

Claus Hjort Frederiksen (V)
Læs videre »»   


Minister for svindel: Claus Hjorth Frederiksen

Den fineste journalistpris i Danmark, Cavlingprisen blev i januar 2010 tildelt DR journalisten Jesper Tynell for hans afsløringer af Claus Hjorth Frederiksens kriminelle gerninger som beskæftigelsesminister.

Allerede i 2008 var Tynell begyndt at interessere sig for Beskæftigelsesministeriets brud på loven i sin fortolkning af den såkaldte 300 timers regel. Hjorth Frederiksen instruerede - på tværs af loven - kommunerne i ikke at udbetale kontanthjælp til kontanthjælpsmodtagere, der ellers havde lovkrav på hjælpen.

Loven blev vedtaget i starten af 2006 og bestemte: "at man kan lukke for kontanthjælpen til den ene ægtefælle, hvis begge ægtefæller har modtaget kontanthjælp i to år eller mere, og den ene af ægtefællerne ikke har haft mindst 300 timers beskæftigelse indenfor de sidste to år". Men Frederiksen indskærpede personligt overfor kommunerne, at det var ligegyldigt om kun den ene ægtefælle havde modtaget kontanthjælp. Der skulle lukkes under alle omstændigheder. Den kriminelle omfortolkning af loven har en direkte parallel i justitsminister Erik Ninn Hansen, der i slutningen af 1980'erne greb ind og hindrede tamilers ret til familiesammenføring. Hansen blev senere stillet for en rigsret og dømt.

Da jorden begyndte at brænde under fødderne på Hjorth Frederiksen bestilte han Socialforskningsinstituttet til at lave en rapport om 300 timers reglen. Det endte i 2009 som en stor skandale, hvor Hjorth Frederiksen førte Folketinget bag lyset da han hævdede at ministerium og forskerne ikke havde samarbejdet om rapporten. Det havde de og ministeriet havde fået slettet centrale dokumenter, der var ubehagelige for ministeren. Frederiksens efterfølger på ministerposten Inger Støjbjerg indrømmede efter 1 års hårdt pres, at der havde været et samarbejde mellem ministerium og forskere, og at rapporten var blevet manipuleret. Ombudsmanden Hans Gammeltoft-Hansen kritiserede i juli 2010 skarpt Beskæftigelsesministeriet for at have tilbageholdt oplysninger fra Jesper Tynell og oven i købet slettet dokumenter fra sit arkiv.

Men det var ikke den eneste kriminelle handling Hjorth Frederiksen præsterede i sin tid som beskæftigelsesminister. Han afskaffede i 2007 i hemmelighed sikkerhedskravene til udenlandske arbejdere med farlige job, så de kunne uden instruktion eller kurser kunne påtage sig opgaver danske arbejdere var afskåret fra. Arbejdstilsynet dokumenterer at konsekvensen af ministerens indgreb var en drastisk stigning i arbejdsulykkerne blandt udenlandske arbejdere på danske arbejdspladser i 2008 og 2009.

Det var endvidere Hjorth Frederiksen selv der i 2004 bestilte misvisende tal, der skulle stille Arbejdsformidlingen i et dårligt lys på et tidspunkt hvor ministeren havde besluttet at flytte beskæftigelsesindsatsen fra AF til kommunerne.

Da jorden brændte tilstrækkeligt under svindelminister Frederiksen burde han retteligt være blevet fyret og stillet for retten, mens hans svindelparti, Venstre valgte i stedet at gøre ham til Finansminister.


Ministeren brød loven med sin fortolkning af 300 timersreglen. Sjællandske Næstved, 11.10.2007

Claus Hjorth afsløret, Skive Folkeblad, 18.01.2010

Jesper Tynell vinder Cavlingprisen 2009, Journalisten, 04.02.2010

Hvorfor er Claus Hjort stadig minister? Enminister bryder loven, vildleder Folketinget -og bliver forfremmet. Politiken, 17.02.2010

Arbejdsdirektoratet slettede oplysninger, Børsen, 09.07.2010  

Arbejdsdirektoratet slettede oplysninger, Nordjyske Stiftstidende, 10.07.2010

Sidst opdateret: 2011-01-08

Forlaget Solidaritet, 2200 København N    /    Læst af 39094