Forbryderalbum

 

Regeringspolitik
De ansvarlige politikere

Helge Sander (V)
Læs videre »»   


De højere uddannelser: Ud med demokratiet. Ind med direktører

En del af ungdomsoprøret i 1968 gik ud på at demokratisere uddannelserne. Deriblandt universiteterne der indtil da havde været ledet af enevældige professorer. Styrelsesloven indførte demokrati på universiteterne, så både lærere, teknisk-administrativt personale og de studerende fik indflydelse.

Daværende undervisningsminister Bertel Haarder rullede en del af dette demokrati tilbage med revisionen af styrelsesloven i 1992. Han krævede stærke ledere eller eksterne bestyrelser som betingelse for at reducere undervisningsministeriets stramme økonomiske styring. Haarder fik sin vilje.

Denne proces - afviklingen af demokratiet på universiteterne - blev fuldført af "videnskabsminister" Helge Sander i oktober 2002, da han fik vedtaget en ny styrelseslov. Både lærere, forskere, teknisk-administrativt personale og studerende er blevet underlagt ansatte institutledere og bestyrelser, der henter repræsentanter fra det private erhvervsliv - vel at mærke direktører.

Regeringen hævder under valgkampen 2005 at den vil styrke forskningen, men realiteten er, at demokratiet på forsknings- og uddannelsesinstitutionerne er blevet afskaffet under selvsamme regering, forskningsfriheden er blevet drastisk indskrænket, og området er blevet økonomisk udsultet.


Kilder:
Ministertjek: Tørnæs og Sander: Ikke bestået, Politiken 21. december 2003
Løbet er kørt, Information 24. januar 2003

Sidst opdateret: 2005-01-24

Forlaget Solidaritet, 2200 København N    /    Læst af 10170