Forbryderalbum

 

Regeringspolitik




De ansvarlige politikere

Thor Pedersen (V)
Læs videre »»



   


Finansminister med fingrene i klejnekassen

Meningsmålinger afslører, at kun 6% blandt danskerne mener, at finansministeren Thor Pedersen.er ærlig. Andre regeringer ville ikke lade en upopulær finansminister blive siddende.

Farumsagen

Kun få dage efter at vennen og partifællen, borgmester Peter Brixtofte, i februar 2002 blev beskyldt for misbrug af skatteydernes penge til vin og camoufleret kommunal støtte til Farum Boldklub A/S, blev Thor Pedersen hvirvlet ind i skandalen. Ikke alene havde han i årevis fremhævet Farum som forbillede på venstres vision om, hvordan man privatiserer offentlige opgaver og driver en kommune effektivt. Som direktør i Jydsk Rengøring havde Thor Pedersen selv nydt godt af det i form af en aftale om at drive et plejehjem i Farum. Aftalen med Peter Brixtofte blev udvidet i 1999 fra driften af 24 til 96 boliger - uden at andre firmaer fik lov at byde på sagen. Det skete samtidig med, at Thor Pedersen tegnede et sponsorat på 450.000 kr. i Farum Boldklub A/S, hvor Brixtofte tilfældigvis var formand. I starten af Farumsagen blev Thor Pedersen og Brixtofte mistænkt for aftalt spil og for at gøre hinanden vennetjenester efter samme model, som pressen i tidligere havde afdækket og som senere endte med tiltaler mod fire forretningsmænd for medvirken til mandatsvig.

Finansministeren afviste alle beskyldninger, men blev politianmeldt og afhørt af bagmandspolitiet, som dog ikke fandt beviser på noget kriminelt. I marts 2003 kom nye oplysninger frem. Oplysninger, der ifølge Konkurrencestyrelsen indikerede, at kommunen på forhånd havde besluttet, at Jydsk Rengøring skulle have opgaven i 1998. På et nyt pressemøde afviste Thor Pedersen alle beskyldninger om aftalt spil, og heller ikke denne gang blev der fremlagt beviser. Siden da har der været forholdsvis stille om sagen, men den indgår i Farumkommissionens undersøgelser, så vi vil senere sandsynligvis stifte kendskab til flere detaljer.

Overtrædelse af landbrugs- og sommerhusloven

I oktober 2002 afslørede pressen, at finansministeren boede ulovligt i sit sommerhus i Ramløse ved Helsinge i stedet for på en af sine tre gårde ved Rørvig i Vestsjælland, hvor han havde pligt til at bo. Imidlertid påstod hans pressechef, at Thor Pedersen overholdt alle regler. Først efter fem dage erkendte ministeren, at han havde boet for meget i sommerhuset, fordi det lå tættere på ministeriet. Hans pressechef beklagede vildledningen af offentligheden og kaldte det en "svipser", at han ikke havde talt med ministeren, før han udtalte sig. Det troede oppositionen ikke på, og løgnen var den direkte anledning til, at der kom nye regler for spindoktorer.

Med den erkendte misinformation lugtede oppositionen blod, og pressen gravede nye oplysninger frem, som viste, at Thor Pedersen ikke havde fortalt hele sandheden. Kun nølende, modstræbende og i små portioner kom indrømmelserne fra finansministeren. Han erkendte at have boet i sommerhuset i længere tid, end han først havde oplyst. Hvor længe "huskede han ikke" - han førte ikke dagbog. Ministerkalenderen, som kunne belyse spørgsmålet, nægtede han at give pressen aktindsigt i - ulovligt, fastslog Folketingets Ombudsmand senere. En redegørelse til Folketinget nægtede han at udarbejde. Til sidst tvang statsministeren ham til det. I udkastet bagatelliserede ministeren sit lovbrud. Det var Statsministeriet, som sørgede for, at der kom til at stå, at finansministeren "stærkt beklager" at have brudt loven. Thor Pedersen, der også beklagede at have givet svar til Folketinget, som kunne "misforstås", fik en mild næse af regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Egentlig var der tale om vildledning af Folketinget, og dermed i strid med Ministeransvarlighedsloven, men eftersom VKO har et flertal i tinget, kan den også bryde loven.

Svindel med hektarstøtte

Som udløber af boligsagen blev Thor Pedersen beskyldt for at modtage hektarstøtte fra EU på falsk grundlag. Efter pres fra bl.a. egne partifæller gav han afkald på 124.600 kr. i støtte for 2002, selv om han juridisk var berettiget til beløbet. "Jeg kan ikke acceptere, at man antaster min hæderlighed", sagde han. Han afviste at tilbagebetale 82.408 støttekroner for 2001, men efter nyt pres og nye angreb på sin moral betalte han pengene tilbage.


Kilder:
Sager: Ministre i knibe, Jyllands-Posten 21. november 2004

Sidst opdateret: 2005-01-20

Forlaget Solidaritet, 2200 København N    /    Læst af 19769